Stordatorn är ett moln
Konceptet för “beräkningar i ett moln” förespråkar att använda beräkningsresurser och mjukvara som tjänster (Software as a Service, SaaS) utan att behöva oroa sig över var de kommer ifrån. De flesta stordator-utveckare kommer att känna igen detta som den exakta modellen på vilken stordatorsystemen byggdes.
I molnet ingår också idén om provisionering av skräddarsydda engångsinstanser som kan returneras och återanvändas senare. IBMs stordatorer erbjuder denna typ av funktionalitet genom z/VM och IMS Batch Terminal Server (IMSBTS).
COBOL briljerar på att behandla stora volymer med data, vilket är varför det används inom finans och andra krävande branscher där man fortfarande kör vad som kallas för ‘batch processing,’
– Ed Airey, Micro Focus
Stordatorer är effektiva beräkningsplattformar
Big Irons rötter går tillbaka till de dagar då varje cykel var dyrbar och program måste passa in i 64 kB centrallagring. Som ett resultat byggdes stordatorn nerifrån och upp för att effektivt utnyttja minnet, lagring och kringutrustning. Till exempel utnyttjar z/OS-dispatchrutinen varje avbrott eller arbetsbelastnings-paus för att snabbt hitta nästa arbetsenhet som väntar på en processor. Under 90-talet introducerade IBM det banbrytande WLM (Workload Manager) för arbetsbelastning. Innan dess var systemutvecklare tvungna att uttryckligen tilldela datorresurser olika workloads. Med WLM, sätter tekniker istället resultatmål (t ex 90% av transaktionerna under två sekunder) och låter sedam systemet hantera resurser för att uppnå dessa mål. Allt förändrades när WLM kom.
Många leverantörer och förståsigpåare försöker övertyga världen om att stordatorn är föråldrad teknik i desperat behov av modernisering. Det påståendet är felaktigt.
Stordatorernas processorer fortsätter att vara mycket konkurrenskraftiga med höga klockfrekvenser och snabba cacheminnen. Processorerna själva har många avancerade optimeringsfunktioner som pipelining och “out of order”-instruktionsexekvering som är på nivå med många moderna x86-processorer.
Stordatorernas programvara håller också jämna steg med teknikframsteg. IBM:s transaktionsprocessorer stödjer tjänsteorienterad arkitektur (SOA), Atom feeds och PHP-script. Det finns också stöd för “moderna” språk som Java och C ++. Den som är intresserad av den senaste datormodeflugan kommer förmodligen finna stöd för det på stordatorn.
Stordatorer är ett datornördens drömmaskin
Stordatorsystem, på gott och ont, är en av de sista bastionerna av hårvarunära, “direkt-mot-plåten”-programmering. Systemsutvecklare granskar rutinmässigt dumps och traces likt ett fönster i systemets struktur. Genom en dump kan en nyfiken själ jaga kontrollblock, titta på dokumentation och begrunda innebörden av de olika flaggor, adresser och räknare däri. Dumps och traces är grundläggande metoder för felsökning på stordator och därför räknar IT-personal dem som mycket värdefulla funktioner i stordatorn.
Vi är på väg mot en värld där fler och fler människor använder mobila enheter eller embedded-enheter för att interagera med system. Det är den senaste tekniken och stordatorn är här för att hålla reda på alllt.
– John Birtles, IBM z Systems
Stordatorn är också en av de sista platserna man kan få en chans att se språkt Assembler i aktion. Assembler är en annan vy i hjärtat av maskinen och innebär också en utmaning när man försöker att skala bort några extra mikrosekunder från en viktig subrutin.
Vissa skulle hävda att dessa tekniska kunskaper är omoderna i dagens tid av grafiska användargränssnitt och SOA. Ja, inte behövs det omfattande kunskap om teknik 90% av tiden, men när det verkligen spårar ur från rälsen så är det ovärderlig kunskap. Det kräver helt enkelt mer av en stordator-utvecklare än de flesta andra miljöer.
Det är komplexa tekniska miljöer med mycket som händer och allt kretsar kring stordatorn som är hjärtat i IT-miljön. Alla andra system oavsett om de är Java eller PHP – alla pratar med med stordatorn och det är ofta miljontals instruktioner under en arbetsdag.